LA ZI   |   2024-03-15 08:13:27

La 100 de ani - emisiune de mărci poștale

Romfilatelia abordează tematica Vănătoarea într-o nouă emisiune de mărci poștale cu subiectul generic 100 de ani Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România. Câini de vânătoare. Emisiunea, alcătuită din 4 timbre, 1 coliță dantelată, 1 plic prima zi, un produs special în tiraj limitat și un set de 4 cărți poștale maxime pentru pasionații de maximafilie, va intra în circulație marți, 12 martie a.c.

Cum era și firesc, emisiunea filatelică destinată evenimentului a abordat o temă îndrăgită de colecționari și de marele public: Câini de vânătoare.
Imaginile câinilor prezentați pe cele patru mărci poștale și pe marca poștală a coliței filatelice aparțin următoarelor rase:

Setterii - fac parte din grupul raselor britanice de mari pontatori, create în special pentru vânarea păsărilor. Pe lângă aspectul deosebit de elegant, sunt renumiți pentru simțul mirosului deosebit de fin, cheta largă (căutarea vânatului) în viteză mare, acoperind suprafețe întinse de teren.
Caracteristic robei setterilor este părul lung, culoarea fiind specifică rasei. Pentru setterul englez, culorile pot fi: alb-negru (blue belton), alb-portocaliu (orange belton), alb-galben (lemon belton), sau alb, negru și portocaliu (tricolour). Culoarea robei setterului irlandez roșu este un amestec de roșu-acaju, închis până la nuanța mahonului; castaniu strălucitor.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 4,60 lei este redat un setter englez, iar pe timbrul cu valoarea nominală de 5 lei, un setter irlandez roșu.

Copoiul ardelenesc este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2 lei. Copoii sunt printre cele mai vechi rase de câini folosiți la vânătoare, încă înainte de perioada Evului Mediu, în spațiul euro-asiatic. Rasa de copoi ardelenesc a fost omologată în 1966, în Ungaria. Copoiul ardelenesc este utilizat astăzi în zonele împădurite, greu accesibile, singur sau în haită, pentru căutarea, urmărirea și mânarea mistreților spre vânător. Având simțul mirosului bine dezvoltat, este folosit și la lucru pe urmă, pentru recuperarea vânatului.

Teckelul sârmos este redat pe timbrul cu valoarea nominală de 25 lei. Varietățile de teckeli sunt originare din Germania, denumirea Dachshund („câine-bursuc”) indicând fără echivoc principala întrebuințare vânătorească a acestei rase, adică vânătoarea la vizuină a vulpilor, bursucilor, dar și a mistreților la goană sau pentru pentru recuperarea vânatului.
Teckelii se prezintă sub trei varietăți: cu părul lung, scurt sau sârmos și câte trei tipuri de talie: standard, mediu, și pitic. Cu toate că are picioarele scurte comparativ cu lungimea corpului, este un câine foarte mobil şi agil. Este și un excelent câine de companie, necesitând totuși mișcare zilnică în aer liber.

Marca poștală a coliței filatelice, (valoare nominală de 33 lei) încadrată într-un fundal adecvat, ilustrează într-o compoziție grafică elemente-document și medalie tematică care marchează momentul aniversar al A.G.V.P.S..

Romfilatelia mulțumește reprezentanților Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Emisiunea este disponibilă de azi, 12 martie în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul online: http://romfilatelia.ro/store/.

Recomandam

A.G.V.P.S. din România

Constituie principalul partener de dialog competent la nivel naţional, în probleme de vânătoare și de pescuit recreativ/sportiv, și singura organizație neguvernamentală în profil cinegetic și halieutic recunoscută internațional de Consiliul Internațional al Vânătorii și al Protecţiei Vânatului (C.I.C.), din anul 1930, de Confederația Internațională de Pescuit Sportiv (C.I.P.S.), din anul 1957, și de Federația Asociațiilor de Vânătoare și Conservare a Faunei Sălbatice din Comunitatea Europeană (F.A.C.E.), din anul 2000. În această dublă calitate, A.G.V.P.S. din România constituie veriga de legătură și susținere a intereselor asociațiilor locale și a membrilor acestora în relațiile cu autoritatea statului și cu organismele internaționale, în profil.

A.G.V.P.S. din România are calitatea de persoană juridică de utilitate publică și de drept privat, apolitică, fără scop lucrativ, cu patrimoniu propriu, distinct și indivizibil
© A.G.V.P.S. 2021. Toate drepturile rezervate.
GDPR   |   Mentiuni legale   |   by CREA