Diverse puncte de vedere

Uciderea în masă a porumbeilor în Delta Dunării

Publicată la 2012/08/11 | Categorie : Diverse puncte de vedere

Departe de ochii lumii civilizate, în chiar incinta Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, se practică o agricultură ultra modernă, mai ales în interesul unor firme cu capital străin. În schimb, în mod repetat, a fost interzisă ori numai stânjenită practicarea vânătorii tradiţionale, din varii motive inventate şi/sau puerile. Chiar şi pescuitul sportiv a fost oprit la un moment dat, susţinându-se că ar fi mai distructiv pescuitul recreativ-sportiv decât pescuitul industrial, practicat fără oprelişti şi control în Delta Dunării.

Situaţia dezastruoasă a Deltei Dunării, care efectiv moare încetul cu încetul, este de notorietate. Unele dintre cauzele degradării ei, pe zi ce trece, se cunosc foarte bine şi au făcut obiectul unor puncte publice de vedere, chiar şi în revista Vânătorul şi Pescarul Român.

Nu mai reluăm prezentarea situaţiei şi nici cauzele ei, dar în contextul lor suntem moral obligaţi să aducem în discuţie o recentă mini-catastrofă ecologică, în privinţa căreia tac complice toţi reprezentanţii instituţiilor care, într-un fel sau altul, trebuiau să ia măsuri preventive, apoi de stabilire a vinovăţiilor şi de sancţionare exemplară a făptuitorilor. Mai ales în condiţiile în care această mini-catastrofă ecologică, sau crimă ecologică cum ar fi mai corect să o denumim, s-a produs într-o rezervaţie a biosferei de interes U.N.E.S.C.O., I.U.C.N. sit Ramsar etc.

Aici, în fondul cinegetic nr. 42 Tatanir, paznicul de vânătoare Botaş Ion a observat, mai întâi o concentrare suspectă a vulpilor, care, saturate, purtau porumbei popeşti în gură, după obiceiul acestora de a-şi crea provizii. Se întâmpla în data de 25.11.2011. S-a reîntors a doua zi în zonă şi a descoperit circa 300-400 de porumbei guleraţi morţi sub plopii de pe marginea drumului. Continuând cercetările în spatele fermei agricole Tatanir a rămas îngrozit de sutele de porumbei morţi, care albăstreau solul sub plopi. Într-o asemenea situaţie a anunţat imediat A.J.V.P.S. Tulcea, Garda de Mediu locală, veterinarii şi ecologii A.R.B.D.D. din zonă, precum şi alte persoane interesate.

A continuat să observe zborul porumbeilor pentru a stabili de unde vin cei care ulterior, după aşezarea în plopi pentru odihnă, cad jos, agonizează şi mor. Aşa a ajuns pe lângă ferma Centru Tatanir spre ferma Eacubova, unde a găsit grămezi de sămânţă de orz tratate cu o substanţă roşiatică, lăsate pe câmp.

Împreună cu tehnicianul veterinar din zonă Ciortan Niculai, care a reacţionat primul, a încheiat un proces-verbal de constatare a situaţiei, în data de 26.11.2011, din care rezultă cu claritate că porumbeii morţi au fost descoperiţi pe o „suprafaţă de 5 km”, iar în guşile acestora au fost găsite boabe de orz de toamnă şi grâu, precum şi un lichid de culoare roşu-maro. S-au cules 74 de porumbei în stare proaspătă, din care 7 au fost trimişi pentru analize complexe la Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea, cu cerere în acest sens din partea AJVPS Tulcea, iar restul au fost opriţi pentru eventuale alte analize şi contra/probe.

Cercetarea zonei în interiorul fermei SC Delta Rom Agriculture SRL, unde de fapt se hrăneau milioane de porumbei guleraţi aflaţi în plină perioadă de pasaj, nu a fost posibilă din cauza drumurilor interioare blocate cu bariere, pe care erau afişate placarde cu înscrisul: „PROPRIETATE PRIVATĂ. ACCESUL INTERZIS, SCOABE”.

În aceeaşi zi a sosit în teren şi agentul ecolog Lungu Dumitru, care în prezenţa paznicului Botaş Ion, a constatat personal cum porumbeii se aşezau din zbor, pentru odihnă, într-o plantaţie de plopi înalţi, de unde unii cădeau la sol, agonizau un timp, ca apoi să moară. De reţinut că la marea majoritate a porumbeilor morţi le curgea un lichid sângeriu sau sânge din cioc, aspect semnalat în procesul verbal încheiat cu această ocazie.

În urma observaţiilor făcute, cei prezenţi în teren au ajuns la concluzia unanimă că porumbeii au murit ca urmare a consumului de boabe de orz şi grâu otrăvite, mai înainte de însămânţare, de către personalul SC Delta Rom Agriculture SRL, al cărui acţionar principal este un om de afaceri italian. Nu s-a putut ajunge şi în zonele în care se concentrau majoritatea porumbeilor, semănate cu grâu, pentru a culege şi probe de boabe otrăvite, deoarece drumurile altă dată publice, concesionate în totalitate pentru folosinţa exclusivă a societăţii agricole, erau blocate cu bariere şi le-a plantat cu scoabe. Nici vânătorilor nu le mai este admis accesul pentru realizarea cotelor obligatorii de recoltă, nerecunoscându-li-se astfel un drept legal de servitute la vânat, pe o suprafaţă de cca. 16.000 ha şi, culmea, nici organelor de control ale statului.

După patru zile de la „alarmă”, au sosit în teren şi reprezentanţii Gărzii de Mediu – d-nii Cuzub Dan şi Bejenaru Daniel – care, în prezenţa paznicului de vânătoare Botoş Ion, au constatat personal exemplare moarte şi în agonie de porumbeii guleraţi, în altă zonă de odihnă a acestora, respectiv sub plopii înalţi de pe marginea canalului Tătaru. Din cauza vegetaţiei abundente nu a putut aprecia, nici măcar cu aproximaţie, numărul porumbeilor morţi, probabil de ordinul miilor în această porţiune de teren.

O parte din porumbeii morţi au fost trimişi la analiză, nu doar de A.J.V.P.S. Tulcea, ci şi de A.R.B.D.D., iar seminţe de orz doar A.J.V.P.S. Tulcea.

Până la acest moment „oamenii de jos” şi-au făcut cu conştiinciozitate şi răspundere datoria. Mai departe începe însă muşamalizarea cazului. În mod direct prin omisiune şi indirect, prin neimplicare.

Buletinele de analiză eliberate de Laboratorul Sanitar-Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea, unde fuseseră transmise oficial cadavrele de porumbei guleraţi pentru constatarea cauzei morţii, au înscris, pe buletinele eliberate, doar următoarele constatări: nu prezintă leziuni anatomo-patologice, nu au fost depistaţi cu germeni patogeni şi nu a fost identificat genomul virusului influenţei aviare. Atât şi nimic mai mult. Nici o vorbă de analize toxicologice şi despre cauza morţii porumbeilor. Cu aceste rezultate oficiale ale analizelor care ar fi trebuit să fie complete (anatomo-patologice şi toxicologice) s-a pus capăt cercetărilor demarate, omorâte astfel din faşă.

Dorm liniştiţi ministrul mediului, guvernatorul R.B.D.D., şeful Gărzii Naţionale de Mediul, preşedintele A.N.S.V.S.A., preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea şi ceilalţi oameni de stat cu atribuţii concrete pe linia conservării faunei sălbatice şi ecosistemului deltaic, iar dacă ar dormi liniştiţi, bineînţeles că pe cheltuiala publică, nici că ar fi aşa  rău.

Necazul nostru, al vânătorilor şi pescarilor sportivi din România, este că unii dintre aceştia, ca şi predecesorii lor, visează să împartă Delta Dunării în felii şi feliuţe interesate şi, în acelaşi timp, interesante pentru o anumită clientelă a lor.

De aceea s-a oprit în mod repetat vânătoarea şi odată şi pescuitul sportivi în Delta Dunării, de aceea nu s-au atribuit în gestionare fondurile cinegetice în termenul prevăzut de lege, de aceea se doreşte un transfer temporar şi ilegal de gestionare a fondurilor cinegetice de la A.J.V.P.S. Tulcea la R.N.P. Romsilva, de aceea nu merg bine treburile în Delta Dunării şi, în general, în ţara noastră.

N. Şelaru